عامل این بیماری ویروس HPV بوده و شایعترین بیماری منتقل شونده از طریق تماس جنسی می باشد که زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند و در افرادی با تماس جنسی حفاظت نشده یا پارتنرهای متعدد ، شروع Sex از نوجوانی ، داشتن سایر عفونتهای جنسی ، سیگاری ها و ختنه نشده ها این بیماری شایعتر می باشد .
لازمه انتقال ویروس زگیل تناسلی ، تماس مالشی بین ناحیه مبتلا با ناحیه سالم می باشد و حتی بدون دخول واژینال یا مقعدی هم خطر انتقال بیماری وجود دارد و کاندوم نیز علیرغم کاهش احتمال انتقال ویروس ، خطر انتقال را بطور کامل از بین نمی برد .
بیش از 40 نوع ویروس HPV وجود دارد ، اما بیشتر موارد این بیماری با نوع 6 و11 می باشد.
فرد آلوده تنها با یکبار تماس جنسی در %100 موارد ویروس را به طرف مقابل منتقل می کند و خیلی از افرادی که ویروس وارد بدن آنها میشود با سیستم ایمنی آن را دفع کرده و تنها درصد کمی از افراد با ورود ویروس در فاصله زمانی چند روز تا چند سال مبتلا به بیماری HPV با زگیل تناسلی می شوند .
اکثر عفونتهای HPV در فاصله زمانی حدود 1-2 سال بدون عارضه جدی بهبود می بابند ولی این ویروس تا آخر عمر در بدن بیمار مانده و علاج قطعی ندارد و در 3-5 در صد موارد میتواند با سرطانهای گردن رحم – آلت تناسلی – مقعد – زبان و گلو و حنجره همراهی داشته باشد و کلا شانس کانسر در مبتلایان به زگیل تناسلی در حد خیلی پایینی می باشد .
راه اصلی انتقال این ویروس ، تماس جنسی بوده ولی در %5 موارد از طریق تیغ آلوده – استخر – لباس مشترک آلوده – توالت هم قابل انتقال میباشد .
علائم بالینی :
اکثر موارد این بیماری هیچگونه علامت و نشانه ای ندارد و بسته به اندازه زگیل از یک ورم کوچک گوشتی خاکستری تا ضایعات شبیه گل کلم متغییر بوده و میتواند نواحی ولووواژن – مقعد –سرویکس - پرینه – آلت تناسلی – دهان ، گلو را درگیر نموده و گاهی با خارش یا خونریزی و ناراحتی جنسی Sex همراه باشد .
در مواردی که در تشخیص زگیل تناسلی مشکوک هستیم میتوان از اسید استیک %5 روی ضایعه استفاده کرد و با سفید شدن ضایعه به تشخیص رسید و در پاره ای موارد مجبور به انجام PCR برای تشخیص هستیم .
در 5% از بیماران ممکن است مجرای ادراری در گیر شود که %90 موارد در این افراد تنها مئاتوس و انتهای پیشا براه در گیر است و در افرادی که زگیل تناسلی داشته و با علایم سوزش ادرار و خونریزی ادراری مراجعه می کنند مشکوک به ضایعات داخل مجرا بوده و تشخیص قطعی با سیستوسکوپی می باشد .
در موارد زگیل تناسلی محدود در مجرا ، درمان با رزکسیون ضایعه ( TUR ) بوده ودر ، در گیری وسیع مجرا ، به مدت هفت روز از کرم 5 فلوئورواوراسیل 5FU (Efudex 5% )استفاده می شود و استفاده از پدوفیلین داخل مجرا قدغن می باشد .
نگرانیهای زگیل تناسلی :
- این بیماری به سایر اعضاء خانواده منتقل نمی شود و نیازی به ایزوله فرد از بقیه اعضای خانواده نمی باشد .
- تا زمانی که زگیلها بطور واضح در پوست ناحیه تناسلی دیده میشود و با توجه به اینکه کاندوم فقط بطور نسبی میتواند از انتشا ویروس جلوگیری نماید بهتر است تا از بین بردن زگیلها بطور موقت رابطه جنسی را محدود نمایند و طرفین مبتلا ضمن تلاش برای درمان محدودیتهای موقت را رعایت نمایند .
- اگر شریک جنسی شما به زگیل تناسلی مبتلا باشد ولی زگیل قابل رویت ندارد ، باز هم شانس ابتلا به ویروس و عفونت HPV وجود دارد هر چند این احتمال کمتر می باشد .
- خوشبختانه در حاملگی چون HPV به جنین منتقل نمی شود لذا ابتلا به زگیل تناسلی مانعی برای حاملگی نبوده ولی جهت زایمان در صورت ابتلا واژن و سرویکس ، توصیه به انجام سزارین می شود .
- در اقایان نیاز به تعیین نوع ویروس HPV توسط PCR نمی باشد ولی در زنان بهتر است نوع آن مشخص شود و بصورت دوره ای هر 6 ماه جهت معاینه و پاپ اسمیر و در صورت لزوم PCR مراجعه نمایند .
- بیشترین عامل زگیل تناسلی HPV نوع 6و 11 بوده و در صورت ابتلا به HPV نوع 16و18 بایستی احتمال ابتلا به کانسر های سرویکس را در نظر داشته و نسبت به انجام بررسی و معاینه و پاپ اسمیر دوره ای حساس تر بود .
پشگیری از زگیل تناسلی با واکسن گارداسیل Gardasil :
واکسن گارداسیل و میزان حفاظت این واکسن و انواع آن موضوع بسیار مهمی بوده و بایستی یاد آوری شود بهترین سن واکسن در 11-12 سالگی قبل از هر گونه تماس جنسی می باشد که تا سن 21 سالگی در مردان و تا سن 25 سالگی در زنان می شود از این واکسن استفاده کرد .
حتی افرادی که Sex داشته اند با توجه به اینکه ممکن است هنوز آلوده به این ویروس نباشند میتوانند واکسن دریافت نمایند .
ولی در افرادی که مبتلا به زگیل تناسلی هستد این واکسن برای درمان عامل HPV این زگیلها ،
بی تاثیر بوده و نمی تواند باعث درمان زگیل تناسلی یا پیشگیری از تبدیل زگیل به سرطان شود .
این واکسن پوشش عالی داشته و در 100 در صد موارد از ابتلا به زگیل تناسلی و ضایعات پیش بدخیم و بدخیم ناشی از HPV با سوشهای 6-11-16-18 جلوگیری می نماید ( واکسن چهار ظرفیتی گارداسیل ) .
در واکسن 9 ظرفیتی گارداسیل ، علاوه از چهار نوع HPV فوق، در پیشگیری از انواع 31-33-45-52-58 هم موثر می باشد و اثر واکسن گارداسیل به مدت ده سال در بدن می ماند و ممکن است سوشهای کمتر شایع HPV هم موثر باشد .
واکسن Gardasil 4 یا Gardasil 9 در سه نوبت 0-2-6 تزریق می شود و با توجه به اینکه ندرتا منجر به خارش – سردرد – بیحالی – تهوع میشود ،به مدت پانزده دقیقه در محل تزریق بمانید .
در افرادی که مبتلا به بیماریهای ایمونوساپرس بوده یا حساسیت به واکسن دارند و در افراد حامله ، تزریق واکسن قدغن می باشد .
درمان زگیل تناسلی :
- برخی درمانهای موضعی مثل پدوفیلین10-25 در صد و اسید تری کلرواستیک 50 در صد ، برای سوزاندن زگیلها فقط در مطب توسط پزشک استفاده می شود. برخی ترکیبات مثل کرم Aldara 5% ( imiquimod ) برای افزایش سیستم ایمنی ( سه روز در هفته تا 16 هفته ) وکرم موضعی نیم در صد پدوفیلین به اسم Podofilox ( condylox ) روزی دو بار به مدت 3-30 روز توسط بیمار در منزل استفاده می شود . در زمان مصرف Aldara 5% باید بیمار از تماس جنسی خودداری نماید و 6ساعت بعد باید کرم شسته شود .
- در افرادی که زگیلهای کوچک و با تعداد اندک دارند و در نواحی جین دار بدن نمی باشد ، درمانهای موضعی توصیه میشود ولی برای ضایعات متعدد و بزرگتر و درگیری نواحی چین دار بدن ،به علت اینکه پاسخ درمانی کامل با ترکیبات موضعی ، کامل نبوده و نیازمند یک تا چهار ماه زمان میباشد لذا در ، درمان اینها از لیزر با CO2 – کرایو – RF – کوتر استفاده میشود .
- کرایوتراپی یا سرما درمانی باN2O در چند مرحله ( 2-3 جلسه ) انجام شده و درد حین کرایو و احتمال عود بالا از نکات منفی این روش میباشد .RF و لیرز CO2 در یک جلسه با عود کمتر و میزان تاثیر بیشتر از کرایو بوده و به عبارتی بهترین روش درمان زگیل تناسلی ، RF و لیزر CO2 می باشد .